• Kritické vs nekritické myslenie

        • Človek je tvor racionálny, ale aj vysoko emocionálny. Tieto vlastnosti vplývajú okrem iného na to, ako sa dokážete v rôznych situáciách rozhodovať. Pritom akékoľvek rozhodnutie, pokiaľ má byť správne, vyžaduje adekvátne a súhrnné spracovanie a vyhodnotenie všetkých získaných informácií o danom probléme. 

          Zdravý sedliacky rozum vám nepochybne napovie, ale vždy nestačí. Prečo? Aj o tomto bol kvíz venovaný kritickému a nekritickému mysleniu ľudí. 

          Žiaci sa dozvedeli, že o rozvoj kritického myslenia sa zaslúžil grécky filozof Sokrates. Jeho metóda kladenia otázok, tzv. sokratovský dialóg, dodnes funguje ako hlavný princíp chápania informácií v súvislostiach. Ďalej sme si rozobrali čo je a čo už nie je kritické myslenie, ako s ním pracovať. Prakticky sme si vyskúšali, či dokážeme rozoznať názory od faktov, domnienky od hypotéz, ako nenazerať na veci iba čierno-bielo a ako nepodliehať klamom nášho mozgu.

        • HODINA SLOVENČINY NA STRÁŽNEJ VEŽI

        • Hovorí sa,že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Tak sme sa na hodine SJSL s III.B vybrali priamo do terénu. Učiť sa o pamiatkach a zaujímavostiach mesta z vtáčej perspektívy bolo zážitkom. Na túto hodinu len tak ľahko nezabudneme. Počasie nám vôbec neprialo, zmokli sme ako myši, ale okrem 144 schodov sa niektorým podarilo zdolať aj strach z výšky.

        • Deň otvorených dverí v nemocnici sv. Lukáša v Košiciach

        • Dňa 24.4.2024 sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili Dňa otvorených dverí v nemocnici sv. Lukáša VŠOÚG v Košiciach n.o. Tento deň sa nieslo pod názvom  „Zamýšľate sa nad budúcou kariérou?“ Srdečne nás privítal riaditeľ nemocnice a námestníčka pre ošetrovateľstvo a vyslovili nám poďakovanie za prácu, ktorú v rámci štúdia vykonávame a ponúkli žiakom  aj možnosť zamestnať sa po skončení  školy v ich nemocnici. Vedúce sestry našim žiakom poskytli prezentáciu a prehliadku geriatrického oddelenia a oddelenia paliatívnej starostlivosti. Veľmi sa nám páčila nemocnica svojim moderným vybavením, nové oddelenia, ako aj vynovenie a zmodernizovanie celej nemocnice.

        • Switch oblečenia – študenti a profesori

        • Tak ako sme si vymenili role keď bol deň učiteľov, že študenti učili za učiteľov a oni boli žiakmi, tak sme sa rozhodli si vymeniť oblečenie s našimi profesormi. Urobili sme tak 26.4.2024, kedy sa naši študenti prezliekli za našich učiteľov. Malo to veľkú slávu a študentom sa to páčilo, a myslím že aj našim učiteľom, keďže napodobnili ich skvelo.

          Bianka Cholvadtová  3.C

        • Návšteva škôlkárov a ukážky prvej pomoci

        • Dňa 22.4.2024 sme so žiakmi tretích ročníkov zavítali do materskej škôlky v Štítniku, kde sme detičkám predvádzali základy prvej pomoci, kardiopulmonálnej resuscitácie, ošetrenia rôznych poranení, obväzovú techniku a tiež sme s nimi zopakovali dôležité telefónne čísla záchranných zložiek. Detičky boli veľmi milé, aktívne sa zapájali do praktických ukážok, veľa sa pýtali a ochotne pomáhali. Naši tretiaci Viki, Bianka a Matúš ich odmenili farebnými náplasťami, na ktorých boli rôzne postavičky z rozprávok.  Celé dopoludnie bolo veľmi príjemné, veľmi dobre sme sa cítili v spoločnosti možno práve budúcich zdravotníkov. Ďakujeme našej pani zástupkyni a pani riaditeľke materskej škôlky, že nám umožnili sa prezentovať a odovzdať naše vedomosti a zručnosti mladším generáciám.

        • Úspešný projekt – zelená výhra

        • Organickou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu je aj rozvíjanie a prehlbovanie environmentálneho povedomia našich žiakov. Pre dosiahnutie nášho cieľa v spomínanej oblasti ponúkol príležitosť projekt Young4Climate. Projekt bol podporovaný Košickým samosprávnym krajom a organizáciou Via Carpatia. Projekt ponúkal pre stredné školy online hru na tému klimatická kríza. Realizátorom online hry bola Technická Univerzita v Košiciach s finančnou podporou Nórskych fondov. Úlohou našich žiakov bolo zaregistrovať sa a odohrať 7 levelov hry. Funkcia žiakov tu ešte nekončila. Do online hry mohli zapojiť ďalších svojich kamarátov alebo príbuzných, ktorí mohli podporiť hlasmi aj našu školu. Žiaci túto úlohu brali naozaj vážne a spoločnými silami sa podarilo získať 922 hlasov. Uvedený počet hlasov posunulo meno našej školy na najvyššiu priečku. Výsledkom angažovanosti žiakov, priateľov školy a pedagogického zboru bola výhra „Zelená stena“.

          Dňa 16.4.2024 sme sa zúčastnili na záverečnej konferencii projektu. Našu školu reprezentovali PaedDr. Nikola Gálová, Mgr. Zuzana Kováčová a žiačky z II.MA Miriam Benková a Nikola Grecmacherová. Na konferencii boli prítomné všetky zainteresované strany ako aj víťazné školy. Po ukončení konferencie sme pozreli výstavu Východoslovenského múzea, ktoré nám zabezpečila Via Carpatia. Ďakujeme za krásny zážitok.

        • Späť do škôlky

        • Chceli by ste sa vrátiť do škôlky? Našim tretiakom masérom sa to podarilo. Dňa 29.4.2024 sme sa vybrali do škôlky na Štítnickej ulici navštíviť našich malých kamarátov a urobili sme im program s cvičením na prevenciu plochých nôh s využitím rôznych facilitačných pomôcok. Ako bonus dostali od našich masérov aj masáž chodidiel. Bola to veľmi pekná akcia, ktorú by sme si radi zopakovali aj v iných škôlkach.

          Mgr. Ľubica Matisová

        • Tradičná nepálska masáž

        • Dňa 24.4.2024 sa konala beseda na tému "tradičná nepálska masáž". Zúčastnili sa jej žiaci všetkých štyroch ročníkov odboru masér. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s netradičnými masážami, a rôznymi orientálnymi technikami, ako napr. masáž lomi-lomi, holistická olejová masáž. Masérka Eva Todavčičová žiakom ukázala názorne ukážky a poučné videá zo súťaží ktoré sama absolvovala v ďalekom Nepále. Žiakom sa beseda veľmi páčila a masérka nás srdečne rada privíta v jej salóne. Už sa veľmi tešíme. Ďakujeme za krásnu prednášku.Mgr. Zuzana Balázsová

        • Divadelný zážitok v Spišskej Novej Vsi

        • Dňa 23.4.2024 sa žiaci 1., 2. a 3.ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Lá-á-á-ska so známym slovenským hercom Marekom Majeským. Mali sme šťastie, pretože to bola derniéra a pani profesorka Kopecká nám vybavila možnosť odfotiť sa s hercami. Chopili sme sa príležitosti!

        • Regionálne kolo Dlhodobých športových súťaží KSK vo Volejbale dievčat

        • V stredu 17.4.2024 sa odohralo v Rožňave na Obchodnej akadémii Regionálne kolo Dlhodobých športových súťaží KSK vo Volejbale dievčat, kde naše dievčatá postúpili z prvého miesta. Sily si zmerali s domácou OA a Gymnáziami - Javorová a Školská zo Spišskej Novej Vsi.

          Naše dievčatá obsadili skvelé 3.miesto, kde premožiteľov našli v súperkách z oboch tímov zo Spišskej Novej Vsi !!!

          Ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy a blahoželáme k umiestneniu!!!

        • Striebro-Ezüst

        • 5.4.2024 v Rožňave bolo organizované krajské kolo súťaže v prednese poézie a prózy. Strieborné umiestnenie získali z našej školy žiacky Sofia Hanobiková (II.B) a Réka Szabóová (III.B).

          Gratulujeme.

          A Tompa Mihály Vers- És Prózamondó Verseny járási fordulójára Rozsnyón 2024.4.5-én került sor. A vetélkedőn iskolánk tanulói, Hanobik Zsófia (II.B) és Szabó Réka (III.B) is megmérettettek. Mindketten ezüst sávos besorolásban végeztek. A szép eredményre és az irodalom iránti szeretetükre büszkék vagyunk.

          Gratulálunk!

        • Leška 2024

        • Dňa 4.4.2024 sa konala súťaž LIEČ – ŠPORTUJ – KVÍZUJ (LEŠKA), ktorú organizuje odbor školstva KSK v spolupráci s CVČ v Košiciach a Študentským parlamentom košického kraja (ŠPKK). Pomoc pri organizovaní súťaže poskytla naša žiačka Bianka Cholvadtová. Na súťaži sa aktívne zúčastnili aj naše žiačky a to Tamara Môciková, Vanesa Vojtová, Noémi Mihóková a Sofia Pľutová. Museli zdolať na čas prekážkovú dráhu, poskytnúť prvú pomoc a obhájiť vedomosti o KSK v kvíze. V konečnom hodnotení z 33 škôl skončili na krásnom 13. mieste. Za zodpovednú reprezentáciu školy im ďakujeme!

        • Exkurzia wellness Konský Dvor

        • Dňa 5.3.2024 sa žiaci 3. a 4.ročníka odboru masér zúčastnili na exkurzii vo wellness Konský Dvor v Brzotíne. Počas hodín rekondično-relaxačných cvičení si žiaci vyskúšali rôzne techniky plávania(prsia, kraul), hydrokinezioterapiu - zacvičili vo vode, uvoľnili a zároveň posilnili svalové skupiny. Absolvovali celotelovy perličkový kúpeľ. Nakoniec spojili príjemné s užitočnými (vedomosťami) a prehriali si telo v bylinkovej, parnej a infra saune. Nezabudli si zasúťažiť formou loptovych hier. Tieto hodiny prebiehali v skvelej atmosfére, koniec týždňa nemohol dopadnúť lepšie.

          Zuzana Balázsová

        • Konferencia mládeže v Rožňave

        • Dňa 22.3. (piatok) sa konala Konferencia mládeže v Rožňave. Samozrejme, že na nej nemohli chýbať ani naši študenti a to konkrétne vybrané žiačky 2.A a žiačka 3.C Bianka Cholvadtová, ktorá mala na konferencii prezentáciu. V nej predstavila prácu Rožňavského mládežníckeho parlamentu. Prebiehala diskusia aj o mladých - čo im tu v Rožňave chýba, aké aktivity by privítali, alebo čo sa im tu najviac páči. Konferenciu organizovala Rada Mládeže v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom.

          Bianka Cholvadtová 3.C

        • Návšteva Národného Divadla v Košiciach

        • V rámci projektu Tolerancia ako základ pre budúce povolanie sme mali prvú aktivitu. Tou bola práve návšteva Národného Divadla v Košiciach kde sme mali možnosť si pozrieť predstavenie Doma u Hitlerovcov- historky z kuchyne.Ešte pred predstavením nám pripravil náš kouč aktivity zamerané na spoznávanie histórie Košíc.Na ďalšie aktivity sa už teraz tešíme…

          Bianka Cholvadtová 3.C

        • Deň učiteľov

        • Deň učiteľov sa tento rok na našej škole konal trochu netradične. Naši študenti si vymenili role s učiteľmi a učili za nich. Študenti sa role učiteľov zhostili veľmi dobre a bavilo ich to. Dúfame, že naši super učitelia si počas tohto dňa aspoň trochu oddýchli od učenia. Dokonale sa zhostili úlohy študentov, pretože odplácali to, čo robíme na hodinách my 😉

          Bianka Cholvadtová 3.C

    zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola
      • 0949 654 798 Mgr. Ľuboš Lipták, riaditeľ školy 0903 249 799 PhDr. Oľga Lišuchová, zástupkyňa riaditeľa školy 0903 249 814, 058 / 73 22 339 sekretariát
      • Námestie 1. mája 1 048 01 Rožňava Slovakia
      • 00606812
      • 20 20 941 021
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje